streda 12. augusta 2009

Karfiolová polievka a jej variácie

   
  Karfiol je naša obľúbená zelenina a keď je sezóna karfiolu, treba byť karfiolovým. My sme. Karfiol klasicky vyprážaný, karfiolové krokety, zapekaný so syrom a variácie polievok sú dobroty, ktoré nie sú ani časovo náročné. Preto im holdujeme :)) Ale úplne najviac milujeme karfiolové polievky.
   Aj TU pozri druh karfiolovej polievky


Karfiolová polievka/ Karfiolová s hráškom



Čo na to:

1 menší al. stredný karfiol (podľa počtu jedákov), 2 mrkvy, veľká cibuľa, 2 stredné zemiaky, cca 15 dg hrášku (čerstvý al. mrazený) , soľ, zopár guliek čierneho korenia, 3 PL oleja, 1 vajíčko, asi 3 PL detskej krupice, kocka bujónu (pre mňa je úplne univerzálny slepačí al. zeleninový) ale som tentoraz mala iba hovädzí, petržlenová vňať

Ako na to:

Očistíme a umyjeme zeleninu, mrkvu buď nakrájame alebo nastrúhame, pokrájame zemiaky


Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme restovať na olej. Keď cibuľa nadobudne sklovitý výraz,


dáme k nej restovať mrkvu pokrájanú alebo postrúhanú. Miešame a vieme, že to je dobré pre výzor našej polievky a kvôli beta karoténu v mrkve. (A vitamín je rozpustný len v tukoch). Prihodíme aj ďalšiu zeleninu a restujeme.

Osolíme len trocha, dáme korenie a podlejeme vodou do výšky zeleniny. Zakryjeme a necháme dusiť domäkka.
Zatiaľ si pripravíme krupicové halušky na zavarenie do polievky.
Vajíčko roztrepeme do misky, rozšľaháme ho


a pridávame krupicu.


Miešame, môžeme pridať i trocha vody a necháme postáť. Pripravme si ju radšej trošku redšiu, lebo státím dosť zhustne. (Halušky nechceme mať tvrdé).


Keď je zelenina mäkká, prilejeme toľko horúcej vody, koľko potrebujeme na polievku primerane hustú a vložíme bujónovú kocku. Halušky zavaríme hneď, ako začne polievka vrieť. Buď ich pretláčame cez haluškár alebo naberáme lyžicou a sformujeme. Necháme chvíľu povariť a odstavíme.


Do hotovej polievky vložíme posekanú petržlenovú vňať.


Biela karfiolová polievka

   Takúto polievku som sa naučila variť od svojho muža :-) , ktorý ju raz uvaril podľa kuchárskej knihy.  Mne vtedy veľmi chutila a tak túto polievku varieva môj muž, keď sa mne nechce a našijem  na neho, že túto polievku vie najlepšie urobiť iba on :-D ( ja ju potom potajomky dochutím... lebo môj muž nepatrí k tým kreatívnym kuchárskym chlapcom, o ktorých sa hovorí, že varia s fantáziou)

 Čo na to:

1 menší karfiol,  malá cibuľa, soľ, 3 PL oleja, kocka zeleninového bujónu , štipka muškátového orieška, trocha čerstvo mletého čierneho korenia, 1 kopcová PL hladkej múky, 1 - 2 dl mlieka, pažítka, petržlenová vňať, trošička vegety 

Ako na to:

  Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a necháme stáť v slanej vode cca 2 -3minúty. Potom ich vyberieme do hrnca, zalejeme vodou do výšky karfiolu, pridáme pol lyžičky soli a varíme takmer domäkka. Keď je už skoro uvarený, pripravíme zápražku z oleja a múky a do popraženej vysypeme pokrájanú cibuľu, všetko spolu ešte restujeme. Zápražka trocha zhrčovatie od vody, ktorú pustila cibuľa, ale to nevadí, restujeme pokojne ďalej aspoň 1 - 1,5 minúty. Potom ju zelejeme studeným mliekom, rozmiešame a vlejeme do vriaceho karfiolu. Pridáme bujónkocku a varíme tak, aby karfiol i cibuľa boli akurát mäkké. Pred dokončením pridáme trocha vegety a štipku postrúhaného muškátového orieška (neprehnať, lebo to nebude dobré... naozaj ho treba len štipku... to je asi ako keď zoberiete trocha medzi palec a ukazovák, keď solíte). Do hotovej namelieme čierne korenie, pridáme posekanú pažítku a petržlenovú vňať.                                                                            

   Niekedy do nej pridávam krupicové halušky uvarené extra vo vode.

Alebo TU

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...