utorok 3. decembra 2013

Paradajková polievka II


     Recept na paradajkovú polievku tu na blogu už niekde je. Ale táto polievka je troška iná, takže preto vkladám recept, aj keď teda zase nič svetoborného. No možno sa hodí aj niekomu inému :-)
     Dnes som mala deň, ktorému sa hovorieva "deň blbec". Miesto do  mäsa som omylom  nasypala rascu do ryže, ktorá sa dusila na vedľajšej platni a ešte sa mi podarilo otvoriť dve plechovky paradajok, aj keď by stačila jedna. Teda potrebovala som len 1/2 plechovky do toho duseného mäsa.  Tak som ich teda zužitkovala na paradajkovú polievku, aj keď som pôvodne nemienila robiť žiadnu. Taká dávka lykopénu predsa nemôže byť na škodu, nie?


Čo na to:   ( cca 2,5 l polievky)

1 a 1/2 plechovice lúpaných paradajok
1 paradajkový pretlak (140 g)
3  PL oleja
1 PL  masla
2 PL hladkej múky (kopcovité)
1/2 citróna
soľ
1ČL sušené oregano
čierne korenie (pár guličiek)
nové korenie  (2 - 4 guľky)
bobkový list   (1 - 2 ks)
cukor kryštálový podľa chuti
čerstvá nasekaná bazalka

ďalej:
drobná cestovina ako závarka (hviezdičky, písmenká ap.)
údený syr (kto chce, nech dá parmezán)

Ako na to:

Do hrnca dáme olej, a do rozohriateho vsypeme múku. Za stáleho miešania ju restujeme a keď sme spokojní s farbou zápražky, pridáme ešte maslo na zlepšenie chute, necháme ho spojiť so zápražkou a potom ju zalejeme  studenou vodou. Pridáme asi do polovice hrnca vodu. Rozmiešame a dáme  na sporák variť. 

Občas premiešame, a zatiaľ vyberieme paradajky z plechovíc a pokrájame ich na kocočky. Vhodíme ich do variacej sa polievky, tak isto aj šťavu, v ktorej boli. Pridáme ešte pretlak, ktorý trocha rozriedime vodou, aby sme ho komplet dostali von z pohára. 

Do polievky pridáme korenia, soľ a 2 PL cukru. Občas kontrolujeme, aby polievka nevykypela. 
Keď začne vrieť, nasypeme cca 2 hrste cestoviny a necháme ju pomaly variť asi 8 - 10 minút a prihodíme aj bobkový list, ktorý sa vraj nemá dlho variť... preto ho dávame na konci. Cestoviny v polievky treba občas premiešať, lebo niekedy sadnú na dno a prilepia sa tam. 

Kým sa varia cestoviny, posekáme bazalku a postrúhame údený syr. 

Úplne na záver, minútu pred vypnutím, sypneme do polievky oregano. 


Odstavíme, vyberieme bobkáč a polievku necháme trocha schladiť, aby sme ju mohli dochutiť a nepopálili si jazyk. Pridáme podľa vlastnej úvahy a chuti soľ, cukor a citrónovú šťavu. 

Pri podávaní vložíme do tanierov posekanú čerstvú bazalku a  postrúhaný syr.


   V tejto polievke nám veľmi, veľmi chutí údený syr. Porovnávala som aj vo verzii s parmezánom, ale tá chuť mi tam nesedela tak ako s úžasným levickým údeným salámovým syrom...  Strašne veľa prídavných mien má ten syr. Že by preto bol taký chutný?  
   No márna vec, dnes sme do polievky museli dať náhradu - parenicu. Taky dobrý... .-)  
Fakt, že na SVK sa vyrábajú veľmi dobré syry... však? .-)

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...