streda 2. apríla 2014

Mandľovo-orieškový koláč s čokoládovo-kávovým krémom


      Koláč je najlepší až po uplynutí 24 a viac hodín v chladničke.  Dnes je streda, koláč ide nadračku, a už je ho málo :-)) . Akurát že neustálym prekladaním v chladničke, vyberaním z chladničkovej police a tak podobne,  utrpel jeho povrch, ale fotky som spravila ešte začerstva pri degustácii hotového málo uležaného a málo stuhnutého koláča.
 

Čo na to:

Piškóta:
    4 vajíčka
200 g kryštálového cukru
100 g ošúpaných mandlí
  50 g ošúpaných opražených lieskovcov
200 g polohrubej múky
1/2  prášku do pečiva (PDP)
10  PL horúcej vody
   1 čL mandľovej esencie

čokoládovo-kávový krém:
čokoládový pudingový prášok
100 g čokolády na varenie
1 PL instantnej kávy
400 ml mlieka
3 PL cukru
100 g masla

biely krém:
1 šľahačka v prášku (asi by bola lepšia čerstvá , ale nemala som)
1 kelímok mascarpone (250 g)
1 stužovač šľahačky
200 ml mlieka (pri čerstvej šľahačke netreba)
1 rovná PL práškového cukru

ďalej:
kyslastý džem alebo ovocie
guľaté piškóty
1 šálka uvarenej silnej kávy
trocha rumu

Ako na to:

Piškóta: Oddelíme žĺtky od bielok. Bielky vyklepneme do vyššej nádoby na šľahanie, pridáme troška soli a bielky šľaháme do hustej peny. Postupne pridávame cukor a šľaháme ďalej. Na sneh minieme  polovičné mmnožstvo cukru. Vyšľaháme úplne dotuha. 

Do nádoby šľahača vklepneme žĺtky, pridáme trocha cukru a šľaháme. Po chvíli dáme ďalšiu dávku cukru a šľaháme, začneme pridávať po lyžiciach horúcu vodu. Šľaháme, kým vznikne nádherne hustá zamatová pena, ktorá poriadne zväčší objem. Ku koncu šľahania pridáme esenciu.

Kým sa šľahajú žĺtky, zomelieme mandle, oriešky, odvážime múku a preosejeme ju a zmiešame s PDP.
Do vyšľahanej žĺtkovej peny postupne vmiešame už varechou mandle i oriešky, ktoré sme predtým zomleli.
Múku pridávame postupne na striedačku s bielkovým snehom. Vmiešavame opatrne, aby sme sneh veľmi nerozbili. 

Cesto vylejeme na plech s PNP, rozotrieme a uhladíme povrch čo najrovnomernejšie. Vložíme do rúry vyhriatej  na 170 - 180°C.


Pečieme, kým cesto neprestane byť lepkavé (skúška špajdľou). U mňa to bolo asi 14 minút.
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť. 
Potrieme ho džemom, prípadne aj drobným alebo pokrájaným ovocím. Vyvarujte sa ovocia s drobnými zrniečkami. Ja som pomiešala brusnicovú zaváraninu s mrazenými ríbezľami, aby bola kyslejšia... kvôli kompenzovaniu sladkého korpusu.
 Zrniečka z ríbezlí sú trocha na oštaru. Mne to síce nevadí, ale manžel ma upozornil, že mu lezú do zubov. (Ani to mi nevadí :-)  ).

Čoko-kávový krém: Odmeriame 400 ml studeného mlieka, z ktorého odlejeme asi 1 dl do misky, zvyšok dáme do rajnice variť. Pridáme doň nalámanú čokoládu a 3 PL kryštálového cukru. Keď už je mlieko horúce, stíšime plyn a zohrievame úplne pomaly, aby sa čokoláda mohla riadne roztopiť. Občas miešame. 
V studenom mlieku v miske rozšľaháme pudingový prášok a keď je čokoláda v mlieku roztopená, prilejeme v mlieku rozšľahaný pudingový prášok. Pridáme aj 1 kopcovitú PL instantnej kávy. Miešame a zmes privedieme k varu. Miešame intenzívnejšie, aby sme zabránili pripaľovaniu. Povariť treba asi 1 minútu. Potom odstavíme, dáme vychladnúť a občas premiešavame, kým úplne vychladne.
Maslo izbovej teploty rozšľaháme a postupne doň zašľahávame vychladnutý čokopuding. Nakoniec znova celé prešľaháme. Je výborný.
Krém natrieme na korpus s ovocím a uhladíme.

Uvaríme kávu, vlejeme ju do misky a pridáme frťan rumu. Do kávy namáčame piškóty a kladieme ich na pudingovú vrstvu tesne vedľa seba.

Biely krém: Šľahačku v prášku pripravíme podľa návodu na sáčku (v 200 ml studeného mlieka rozmiešame prášok a potom na najvyšších otáčkach šľaháme spolu so stužovačom a trochou cukru, kým stuhne). Do hotovej vyšľahanej šľahačky všľahávame po lyžiciach mascarpone, nakoniec opäť prešľaháme

Na poukladané piškóty rozotrieme biely krém, urobíme na ňom zúbkovanie, ak chceme, môžeme posypať postrúhanou čokoládou, alebo grankom, ap...alebo po stuhnutí poukladáme zvrchu ovocie.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...