piatok 16. apríla 2010

Syrový chlieb (recept od Aďky)


Čo na to:

270 g hladkej múky T-650, 150 g hladkej múky špeciál, 80 g grahamovej múky, 2 PL ľanových semien, 1 PL oregana, 2 PL olivového oleja, 350 ml vlažnej vody, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 čL cukru, 1 a 1/2 čL soli, 300 g postrúhaného syra (Eidam, Gouda), provensálske bylinky, bazalka, oregano, grilovacie korenie, olivy, cesnak, olej

Ako na to:

Najprv pripravíme kvások z vlažnej vody, cukru a droždia. Necháme ho postáť 10 min a zatiaľ si preosejeme múku do misy, pridáme soľ, oregano a ľanové semienka. Keď kvasnice vybehli na povrch (čo po 10 minútach), vlejeme kvások do múky, miesime a počas miesenia pridáme olivový olej. Vymiesené cesto necháme kysnúť v zakrytej mise asi 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, roztlačíme ho rukami na placku a posypeme najemno postrúhaným syrom (200 g).
Cesto preložíme na polovicu, potom ešte raz na polovicu a cesto prehnetieme rukami na doske. Musíme podsypávať múkou. Hnetieme poriadne, aby sa syr a cesto spojili. Vymiesený bochník prekrojíme na 4 časti, sformujeme do menších bochníčkov a necháme asi 10 minút prikryté v kľude.
Potom postupne bochníčky rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm do elipsového tvaru. Preložíme ich na plech s PNP. Príborovým nožom narežeme šikmé zárezy a elipsy trocha natiahneme, aby sa zárezy viac otvorili.
Necháme ich ešte asi 30 - 40 minút podkysnúť na teplom mieste. Pripravíme si prelisovaný cesnak, zmiešame ho s trochou oleja a trochou vody, môžeme pridať i pol čajovej lyžičky soli. Touto zmesou ponatierame elipsy, posypeme grilovacím korením, bazalkou, pokladieme olivami, ktoré trocha povtláčame do cesta a nakoniec posypeme strúhaným syrom.
Dáme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 20 minút.
Necháme vychladnúť na mriežkeChlieb papáme tak, že si ho odlamujeme v miestach zárezov.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...