piatok 30. apríla 2010

Rezy "Mačacie oči"




Čo na to:

150 g práškového cukru,
100 g polohrubej múky,
  60 g mletých orechov
100 g masla,
1/2 prášku do pečiva,
3 vajcia, 6 PL mlieka,
3 PL rumu, 2PL kakaa,
detské piškóty,
marmeláda, rum, tuk a
strúhanka na prípravu formy

Poleva:
200 g práškového cukru,
1 PL masla,
1 PL solamylu,
asi 5 PL rumu

Ako na to:


Tri žĺtky vymiešame s maslom a s cukrom na penu.



Do nej postupne vmiešame múku a PDP, mlieko, rum a kakao.




Nakoniec zľahka vmiešame sneh z 3 bielkov.




Formu srnčieho chrbta vymastíme a posypeme strúhankou. Do formy vložíme polovicu cesta.




Na povrch po dĺžke uložíme piškóty, ktoré sme najprv po dvoch zlepili marmeládou a pokvapkali rumom.




Na piškóty navrstvíme druhú polovicu cesta.





Upečieme v predohriatej rúre. Ja som piekla na 170°C 45 minút, ale treba skúšať špajdlou.




Polevu vymiešame z cukru, rozohriateho masla a solamylu. Prichutíme ju rumom.

Ale ja som robila teraz čokoládovú polevu.Oblejeme ňou vychladnutý koláč.





piatok 16. apríla 2010

Syrový chlieb (recept od Aďky)


Čo na to:

270 g hladkej múky T-650, 150 g hladkej múky špeciál, 80 g grahamovej múky, 2 PL ľanových semien, 1 PL oregana, 2 PL olivového oleja, 350 ml vlažnej vody, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 čL cukru, 1 a 1/2 čL soli, 300 g postrúhaného syra (Eidam, Gouda), provensálske bylinky, bazalka, oregano, grilovacie korenie, olivy, cesnak, olej

Ako na to:

Najprv pripravíme kvások z vlažnej vody, cukru a droždia. Necháme ho postáť 10 min a zatiaľ si preosejeme múku do misy, pridáme soľ, oregano a ľanové semienka. Keď kvasnice vybehli na povrch (čo po 10 minútach), vlejeme kvások do múky, miesime a počas miesenia pridáme olivový olej. Vymiesené cesto necháme kysnúť v zakrytej mise asi 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, roztlačíme ho rukami na placku a posypeme najemno postrúhaným syrom (200 g).
Cesto preložíme na polovicu, potom ešte raz na polovicu a cesto prehnetieme rukami na doske. Musíme podsypávať múkou. Hnetieme poriadne, aby sa syr a cesto spojili. Vymiesený bochník prekrojíme na 4 časti, sformujeme do menších bochníčkov a necháme asi 10 minút prikryté v kľude.
Potom postupne bochníčky rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm do elipsového tvaru. Preložíme ich na plech s PNP. Príborovým nožom narežeme šikmé zárezy a elipsy trocha natiahneme, aby sa zárezy viac otvorili.
Necháme ich ešte asi 30 - 40 minút podkysnúť na teplom mieste. Pripravíme si prelisovaný cesnak, zmiešame ho s trochou oleja a trochou vody, môžeme pridať i pol čajovej lyžičky soli. Touto zmesou ponatierame elipsy, posypeme grilovacím korením, bazalkou, pokladieme olivami, ktoré trocha povtláčame do cesta a nakoniec posypeme strúhaným syrom.
Dáme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 20 minút.
Necháme vychladnúť na mriežkeChlieb papáme tak, že si ho odlamujeme v miestach zárezov.

nedeľa 11. apríla 2010

Krémová cesnačka v žemliach


Čo na to:

3 PL masla, trocha oleja podľa potreby (asi 1 PL), 3 PL hladkej múky, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 bujónové kocky (slepačie), 1čL vegety, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 1 - 2 PL cesnaku medvedieho alebo pažítky

Ako na to:

Maslo dáme roztopiť do hrnca a pridáme k nemu olej a hladkú múku. Popražíme, urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom (bujónkocky prevarené s vodou alebo normálny vývar), pridáme vegetu a povaríme. Do vriacej polievky vlejeme smotanu, ktorú sme prešľahali metličkou s lyžičkou múky (aby neboli hrčky). Povaríme asi 5 minút. Do odstavenej polievky prelisujeme cesnak a pridáme posekané zelené bylinky.
Zoberieme si ostrý nôž a špicom vykrojíme kužeľ do žemle.

Odklopíme ho a z vykrojenej žemle vydlabeme striedku (nie úplne, niečo treba nechať).
 
Dutinu žemle naplníme polievkou, vydlabanú striedku a vrch žemle priložíme vedľa a prikusujeme k polievke.
 

 Najväčšia babračka je samozrejme so žemľami. Teda s domácimi, ale tak to máme najradšej, vtedy to stojí za to!!
Občas sa však dá zaobísť bez domáceho pečiva, aby sme si rodinu veľmi nerozmaznali :-) Vtedy spravíme len takto jednoducho - pripravíme krutóny z kúpených rožkov a vložíme do polievky pri servírovaní.


sobota 10. apríla 2010

Žemle s grahamovou múkou

 Čo na to:

300 ml mlieka,
(ak treba, tak ešte 50 ml vlažnej vody),
25 g masla,
1 čL soli,
1 čL kryšt. cukru,
450 g hladkej múky,
50 g grahamovej múky,
1/2 kocky droždia,
rôzne semienka

Ako na to:

Prísady dáme do pekárne v patričnom poradí a necháme vymiesiť, alebo vymiesime robotom.Cesto necháme kysnúť minimálne hodinu alebo aj dlhšie.
VykysnutéPotom ho dáme na pomúčenú doskua rozkrájame na kúsky, ktoré prehnetieme a sformujeme do bochníčkov.
Necháme na doske prikryté čistou utierkou ešte asi pol hodiny.
Potom bochníčky premiestnime na plech s PNP, na povrchu ich trocha narežeme a potrieme ich slanou vodou. Posypeme semienkami
a dáme piecť na strednú priečku rúry vyhriatej na 200 °C asi 20 - 23 minút.Po vybratí z rúry žemle nenechávame na plechu, ale ich dáme chladnúť na mriežku, aby sa nezaparili.Viem, tej grahamovej múky tam nie je veľa, ale chcela som pekné žemle. Nedávno som robila pletienky a tam som dala viac toho grahamu, no a straaáášne dlho, predlho
kyslo cesto. A dnes som tak veľa času nemala, tak žemličky majú menej vlákniny. No čo už, keď tieto celozrnné múky majú málo lepku a zle kysnú :-( Ale zato sú žemličky
perfektné, naozaj to nie je samochvála :-) len sme skonštatovali. Už len tieto budem...
A piekla som ich kvôli tejto krémovej cesnačke...


nedeľa 4. apríla 2010

Zamatová roláda (z MMB.sk)



Čo na to:

cesto :
6 vajec,
5 PL kryštálového cukru,
1/2 čL sódy,
3 PL kakaa


náplň :
2dl mlieka,
1 žĺtok,
3 PL hrubej múky,
250  g masla **
2 PL kakaa,
8 PL práškového cukru,
vanilková aróma (pol ampulky stačí... alebo aj menej)

Ako na to:

Bielky s trošičkou soli vyšľaháme spolu s cukrom na tuhý sneh. Doň zašľaháme žĺtky a pridáme kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejeme na plech s vymasteným PNP* . Rozotrieme a dáme do predohriatej rúry cca na 10 minút pri 170 - 180 °C. Skúšame špajdľou. Po upečení vyberieme, cesto necháme na plechu, nestáčame, len necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme krém.

Krém - V časti studeného mlieka rozmiešame žĺtko a múku, druhú časť mlieka dáme variť spolu s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka vlejeme rozmiešanú mliekovo-žĺtkovo-múkovú zmes a povaríme, až vznikne hustá kaša. Necháme ju vychladnúť.
Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovou arómou a postupne všľaháme vychladnutú kašu. Potom náplň rozdelíme na 2 polovice a do jednej pridáme kakao, dobre ešte prešľaháme.
Cesto odlepíme z PNP (ide to úplne ľahko). Natrieme ho bielym krémom, ktorý dôkladne rozotrieme po celom povrchu. Na biely krém navrstvíme tmavý, kakaový krém a tiež rovnomerne rozotrieme. A nakoniec roládu pevne stočíme a dáme do chladničky stuhnúť.
Povrch rolády môžeme buď len pocukrovať práškovým, alebo ju môžme poliať čokoládovou polevou.

PNP* - papier na pečenie


** V pôvodnom recepte bolo uvedených 250 g masla, ale mne to bolo strašne veľa. Robila som z 250g a  plnky mi zvýšilo, hoci do rolády som jej dala habadej. Takže preto upozorňujem. Teraz už robievam tak "odoka" ... môže to byť 180 - 200 g, ako ho odrežem. Upozorňujem, že my nemáme veľmi radi prekrémované zákusky, takže nám je toto množstvo až - až.
Komu sa žiada viac krému, odporúčam takto:
4 dl mlieka, 5 (6) lyžíc polohrubej múky, 1 žĺtok, 250 g hery, 1 vanilkový cukor, vanilaróma, 10 lyžíc kryštálového cukru,  2,5 lyžice kakaa,  9  PL cukru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...