piatok 21. mája 2010

Bosniaky s celozrnnou múkou, orieškami a pšenicou


Čo na to:

400 g hladkej múky,
50 g grahamovej múky,
50 g celozrnnej pšeničnej múky,
300 g zemiakového pyré (roztlačené varené zemiaky),
1 PL kakaového prášku,
150 ml mlieka,
100 ml vlažnej vody,
2 kopcovité PL kyslej smotany,
2 PL oleja,
1,5 čL soli,
1 čL solčanky (nemusí byť),
1/2 kvasníc (čerstvých),
1 čL kryšt. cukru
Doplnok (po vykysnutí) - 100 g kešu orieškov (hrubo mleté), 60 -80 g uvarenej celej pšenice (nemusí byť)

Ako na to:

Buď cesto pripravíme v DP ako obvykle - v mojej idú napred všetky tekuté prísady a potom sypké. Dáme program CESTO a čakáme s vyloženými nohami, môžeme lúštiť krížovku a popíjať kávu :-)Kto nemá, pripraví cesto bez DP, aj tak sa to dá, s použitím hnetača elektrického alebo ľudského faktora :-D, čiže manžela :-D (dať presné inštrukcie, kde, ako čo držať a ako dlho :-) pre istotu :-)

Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc (5 min. nechať postáť). Do misy presejeme hladkú múku, pridáme grahamovú a celozrnnú, premiešame ich, v strede vyhĺbime jamku pre kvások. Po obvode misy na múku nasypeme soľ. Kvások vlejeme do jamky, začneme miesiť a počas toho pridáme smotanu, solčanku, olej a kakao (nemusíme ho dať, ak nechceme, je tam kvôli farbe cesta a inak ho necítiť) a postupne prilievame vodu. Vyhnetieme cesto asi ako na buchty, resp. o málo tuhšie.Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 - 2 hodiny.Do vykysnutého cesta pridáme mäkké (vopred namočené a uvarené) celé pšeničné zrná, hrubo mleté kešu ( ja som ich len krátko mixla v mixéri) a hnetačom znova prehnetieme, aby sa pridávané ingrediencie čo najviac a rovnomerne rozptýlili v ceste. Znova necháme zakryté kysnúť aspoň 40 minút. Tu je hotové jemné cestíčko.Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, posypeme múkou a trocha si ho sformujeme. Ja som ho rozdelila na 2 časti, lebo bolo dosť veľké a takto sa s ním lepšie manipulovalo.
Cesto rozporcujeme na približne rovnaké kúsky ( cca 5 x 5 cm) a každý kúsok jemne prehnetieme a sformujeme do bochníčka. Musíme múčiť, lebo cesto je trocha lepivé.Bochníčky kladieme na plech s PNP, ostrým nožom urobíme jemný zárez (aby nepraskali pri pečení a ostali pekné) a potom im už dáme kľud a pokoj, aby mohli ďalej podkysnúť. (Ja som to urobila zle - dala som ich napred podkysnúť a až potom som robila zárez - troška spľasli )Takže pred narezaním ich treba troška potrieť vodou (kto chce, môže slanou vodou, sú potom chutnejšie), nakrojiťa posypať semienkami podľa chuti... No a necháme ich zasa v kľude podkysnúť, lebo im to robí dobre :-DKeď vidíme, že bosniačiky sa pekne zaokrúhlili, zväčšili sa, môžeme ich šupnúť do rúry vyhriatej na 200 °C. Piekli sa cca 18 - 20 minút. Treba si to postrážiť podľa rúry.Vyložíme ich na mriežku, aby čím skôr vychladli ( v miestnosti )No a môžeme sa pustiť do ochutnávania. Skutočne sú veľmi chutné, chrumkavé boli a dnes sú mäkkučké ako páper. Chceme ich mať zasa chrumkavé? Šup s nimi do rúry na 5 minút alebo chvíľu pod gril. Tu na rozkrojenom bosniaku vidieť štruktúru... aj prekrojené zrnká pšenice vidno, aj oriešky. Fakt dobré! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...