piatok 26. augusta 2011

Bačovské pečené zemiaky (Maťkin recept)



http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24495

Maťka má super grif na prípravu kadejakých zemiakov. Robievam podľa nej zemiaky Horec, ale už som ich aj nejako zmetamorfovala, lebo keď dvaja robia to isté, nie je to to isté :-) To vravievali už aj starí Rimania :-) Neviem síce, či to príslovie má pôvod kulinársky, alebo vzniklo popri inej činnosti, ale isto platí stále.
No a tieto Maťkine Bačovské krumplíky som tiež akosi zmrvila, pozmenila, nedodržala technologický postup, ale bolo to bááááječnééé.
Originál Maťkin recept nájdete na horeuvedenej adrese. (Akosi mi nejde vložiť sem do textu).
Mňam! Vďaka Ti, Martinka :-)




Čo na to:
(pre dve osoby)

400 g malinkých zemiačkov
trocha slaniny (množstvo len tak odoka, ale radšej menej ako viac)
1 menšia cibuľa,
1 tenší plátok údeného mäsa (Maťka tam mala párky al. klobásu)
10 dg syra gouda
2 kopcovité PL bryndze
125 g bieleho jogurtu ( alebo kyslej pochúťk.smotany)
1 vajco, bylinky
soľ, mčk, rasca

Ako na to:

Malé zemiačky dobre vydrhneme pod vodou, prekrojíme na polovice a dáme variť do osolenej vody. Varíme ich len do polomäkka.

Na plech dáme PNP (papier), cca 2 plátky slaniny pokrájame na pásiky a dáme na plech. Scedené zemiaky vysypeme na slaninu, posypeme rascou a soľou a dáme piecť. Občas ich skontrolujeme a v polovici pečenia obrátime.

Na panvici vytopíme cca 2 ďalšie pokrájané plátky slaniny, pridáme na menšie kocky pokrájané údené a cibuľu na polmesiačiky. Osmažíme a necháme vychladnúť.

V miske rozmiešame jogurt, postrúhaný syr a bryndzu, pridáme opečenú zmes z panvice (vytopenú mastnostu nie), dochutíme troškou soli, mčk a bylinkami - ja som dala kôpor a bazalku.



Keď sú zemiaky takmer hotové, vyberieme plech z rúry a nakladieme na ne časť syrovej zmesi. Vrátime späť do rúry a zapečieme.

Zvyšok syrovej zmesi pridáme k zemiakom pri servírovaní.




utorok 23. augusta 2011

Americká pizza



 
   Američania sa isto doma nezvyknú babrať s prípravou pizze. Keď na ňu dostanú chuť, objednajú si ju, donášková služba expresne donesie ešte horúcu. Alebo si ju dajú vo fastfoode a tešia sa z ušetreného času. Pizza je lacné jedlo.
U nás je to akosi inak. Nie je pizza ako pizza, nie je reštika ako reštika, nie je ani taká lacná ako u amíkov, no a keď fastfood, tak radšej nič... ani v petržalskej Dominike by som si pizzu už nedala... a mrazenú tiež nie.
Tá americká je celkom znesiteľná, ale doma viem, čo do nej dávam. A zas je rýchlejšie hotová ako tá origoš talianska, s ktorou sa musí človek vyhrať.

Čo na to:


cesto:
450 g hladkej múky
2 - 2,5 dl vlažnej vody (podľa potreby)
20 g droždia
3 PL oleja
2 čL soli
1 čL cukru

zmes na potretie (miesto kečupu):
4 - 5 PL paradajkového pretlaku
cukor podľa potreby (chuti)
mleté čierne korenie
oregano, trocha oleja (asi 3 PL)
cesnak, soľ

plnka:

30 dg syra (rôzne druhy - ementál, eidam, gouda, mozzarella)
30 - 35 dg šunky
šampiňóny
cesnak
ananás
1o dg mozzarelly
čerstvá bazalka

Ako na to:


Cesto vymiesime a po vykysnutí ho na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníkov a necháme ich prikryté utierkou ešte postáť 10 minút.
Potom obidva bochníky rozvaľkáme (na papieri na pečenie) na kruhy s čo najväčším priemerom, aby cesto bolo celkom tenké... vyjde priemer cca 30 - 31 cm. Kruh cesta spolu s papierom presunieme na nízky plech.

Každé cesto potrieme polovicou paradajkovej zmesi, posypeme trochou postrúhaného syra a navrstvíme polovičné množstvo pokrájanej šunky. Posypeme plátkami cesnaku, obložíme plátkami šampiňónov, prípadne ananásom, posypeme syrom a šupneme do žeravej rúry .

Pečieme pri 230 °C cca 10 - 12 minút na pizza programe. Pred koncom pečenia pizzu povytiahneme a posypeme strúhanou mozzarellou a bazalkou. Pečieme už len chvíľku, aby sa mozzarella roztavila.






utorok 9. augusta 2011

Zapekanka s baklažánom


Baklažán je moja obľúbená zelenina. Teraz je ich sezóna, tak to treba využiť. V chladničke však bol už len jeden malý, tak čo s ním? Myslela som, že bude z neho nátierka. Večer bola u nás Zuzka, predsavzatie nevečarať vôôôbec nič čoskoro vyprchalo a po otvorení chladničky mi padol do oka práve ten krásny fialový baklažánik...mňam! Ale rýýýchlo!!!




Čo na to:

1 veľká bageta (alebo 2 malé)
1 baklažán
1/2 cukiny
5 - 6 strúčikov cesnaku
oliv. olej (alebo iný)
soľ, mleté čierne korenie (mčk)
tavený roztierateľný syr (Karička, Bambino..)
tvrdý syr (Eidam, Ementál, Gouda...)
paradajky (alebo aj kečup)
čerstvá bazalka



Ako na to:

Baklažán nakrájame pozdĺžne na plátky hrúbky cca 0,5 cm posolíme ich a necháme 20 minút postáť. Horkú tekutinu, ktorú baklažány pustili, poutierame. Plátky posypeme čiernym korením a opečieme v panvici s rozpáleným olejom. Takto upravíme aj cukinu, ale tú nemusíme zbavovať horkosti.
Prelisujeme cesnak a opečené plátky zeleniny ním potrieme.
Bagety prekrojíme podľa potreby, potrieme tenkou vrstvou taveného syra, na každú časť bagetky položíme plátok baklažánu, kúsok cukiny.
Škrabkou na syr (alebo na zemiaky) odkrajujeme tenučké plátky tvrdého syra (môže byť aj postrúhaný, lenže to trocha opadáva pri vrstvení) a poukladáme ich na plátky zeleniny.
Dáme na pár minút pod rozohriaty gril (cca 5 min) Na zapečené bagety uložíme plátky čerstvých paradajok a posypeme posekanou bazalkou.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...