sobota 30. novembra 2013

Soté "Šoproňský trojboj" s pečenými zemiakmi

 Tak, aby ste neutiekli, musím povedať hneď na začiatku, že to bolo výborné.
Neviem, či recept, ktorý som dostala, bol úplne origoš, ale ja som raz opäť čosi nedodržala.  A tak som sa aj trocha bála, ako to dopadne, aj keď popravde, soté nie je žiadna veda.  Ale bolo to úplne mňamózne a odteraz Janove Sopron soté budem robiť takto.



 Čo nato: pre 4 osoby

250 g bravčového pliecka ( v originále na šoproň soté bolo 500 g a žiadna kuracina)
1 - 2 ks kuracích pŕs (podľa veľkosti a potreby)
100 - 150 g kuracej pečienky
 6 plátkov prerastenej slaninky
1 veľká cibuľa
3 ks cesnaku (strúčiky)
100 g menších šampiňónov
mletá rasca (kmín)
mleté čierne korenie
majoránka
grilovacie korenie
chilli
mletá červená paprika
soľ
olej

príloha: zemiaky na rôzne spôsoby - pečené, varené, opekané, haruľa, pyré, prípadne ryža al. tarhoňa

Ako na to:

V tlakovom kastróle speníme cibuľu na troche oleja, prihodíme naplátkovaný cesnak a bravčo pokrájané na hranolky. Dôkladne a rýchlo orestujeme na vyššom stupni (alebo plameni), aby sa mäso uzavrelo a nezhorela nám cibuľa a cesnak. Potom znížime plameň a pridáme papriku, korenie, soľ, chilli papričku podrvenú na kúsky kľudne aj s jadierkami, dobre premiešame, chvíľu restujeme a podlejeme asi 1,5 dl vodou. Tlakáč uzatvoríme a dusíme 20 - 25 minút. (Určite nie neskôr, lebo pri uvedenom množstve vody by sa mäso mohlo pripáliť).

Kým sa dusí bravčo, pokrájame na hranolky aj kuracie prsia a očistíme pečienky. Pokrájame aj  šampiňóny, tie  na hrubšie plátky.

Do panvice dáme troška oleja, pokrájanú slaninku a necháme ju stopiť. Potom prihodíme kuracie prsia, prudko orestujeme,  pridáme koreniny - mčk, mčp, grilovacie korenie a chvíľu restujeme. Potom dáme pečienku a podlejeme trochou vody - len málo.


Dusíme pod pokrievkou. Asi po 10 minútach pridáme aj šampiňóny, premiešame  a dusíme spoločne ešte asi  10 minút.  Sypneme dnu aj trocha majoránky a drvenej rasce .


Dusenie pod pokrievkou už len do zmäknutia húb.



Medzitým sa udusilo bravčové mäso v tlakáči, tak ho otvoríme a kompletný obsah vlejeme do panvice s kuracinou.


Pridáme trocha vody, len toľko, aby sme mali potrebné množstvo šťavy  a  necháme prísť do varu.



Zatiaľ si pripravíme minizátrepku :  2 - 3 PL studenej vody zmiešame s 1 čL solamylu či gustinu, vlejeme do vriaceho soté a necháme na platni ešte 2 min variť. Pridáme cesnak a odstavíme.


Zemiaky sa piekli v trúbe pri 200°C s 1 PL oleja, boli predvarené, solila som až po upečení.


K jedlu som pripravila miešaný paprikový šalát - 2 druhy paprík, 1/2 cibule, ľadový šalát, rukola, soľ, 2 čL cukor, 1 PL ocot, 1 PL citrón, 2 PL vody, 1 PL olej



Fakt to bola mňamka. Pečienka dala tomuto soté zvláštny šmrnc a na rozdiel od Jankovho šoproňsoté je tento trojboj (bravčo, kuracina, pečienka) o čosi diétnejší a pestrejší :-). 
Ja som chcela pôvodne len vyskúšať recept z malého množstva a z mrazničky som vybrala, akýsi malý oblý zvyšný kúsok, z ktorého sa už nedali krájať pláty. No ale bolo to fakt málo, tak som pridala ešte tú kuracinu a to teda bola príjemná náhoda :-) a vyplatilo sa to.



P.S.
Dnes varil môj muž :-) Ohrial to včerajšie a bacol to do harule.


On haruľu robiť vie, vždy je de luxe :-) ... Len je to všetko v nej prásknuté tak ako seno :-D ... no a tá "ozdoba" z kečupu ma rozosmiala :-D.... To je vraj otáznik :-) akože "ako to bude chutiť?"

S tou plackou to chutilo aspoň tak dobre ako so zemiakmi...
Aha, ešte ...  mali sme  k tomu hlávkový šalát aj tak extra.

pondelok 25. novembra 2013

Pečená marinovaná krkovička s dusenou červenou kapustou (a knedľou)

  Vepřo, knedlo, zelo alebo bravčo, knedľa, kapusta je obvyklá obľúbená kombinácia jedla v našej zemepisnej šírke a dĺžke, teda plus mínus nejakých pár sto kilákov .-) Na druhej strane je však táto dobrota aj zatracovaná, že by na radu dr. Plzáka? :-) No jasne, aj mne by malo toto jedlo smrdieť, kvôli zdraviu, línii a takým tým blbostiam, kvôli ktorým zvyknú ľudia panikáriť. No nepomôžem si, mne stále vábivo vonia a pripomína mi detstvo. Mama to dosť čast varila.
Ja sa naopak snažím nevariť ho príliš často, aj keď môj muž sa ním rád nadlábne :-) no a ja tiež neodolám. Takže práve pre toto. Radšej ho nemať ani na očiach ako slintaťa trápiť sa :-)
   Minule som na návšteve blogu chalupnikových zazrela takú mňamovú krkovičku a obraz mi ostal pred očami a nemizol a nemizol. Tak čo už? Dávno sme to nemali,  tak predsa si nenechám kaziť spánok vidinami a chuťami :-) Dnes som teda urobila na obed. Inšpiráciu som mala od Minky, len pár zmien som urobila a ... 
no nemám slov. A ani fotky nemám :-) chachachááá...  Ale doplním ich zajtra, pri obede som dnes nestíhala  fotenie, a dnes to už nechcem ani vidieť, nieto fotiť:-) . Asi by som neodolala a tak sa nejdem týrať :-)


Čo na to:


bravčová krkovička bez kosti

marináda:
1 PL medu
1 PL sójovej omáčky
1 PL dijonskej horčice
1 PL balsamico octu
2 čL zmes na steak
1/2 čL mleté čierne korenie
1 čL grilovacie korenie
1 rozdrvená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
5 PL oleja


okrem toho:
3 PL oleja
soľ
kúsok slaninky (nemusí byť)

dusená kapusta:
1/2 hlávky červenej kapusty
1/2 hlávky bielej kapusty
1 - 2 jablká ( podľa veľkosti)
1 veľká cibuľa
rasca celá (asi 1/2 čL)
trocha mletého čierneho korenia
2 PL oleja
4 PL cukru kryštál.
soľ

Ako na to:

Deň vopred si pripravíme marinádu vymiešaním všetkých ingrediencií. Umyté, osušené mäso vložíme do uzatvárateľnej nádobky, ktorej rozmery by mali byť také, aby sa do nej zmestilo mäso a mohlo byť ponorené v marináde. Mäso v nej dobre vyobraciame a dáme marinovať do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a položíme ho do panvice s rozpáleným olejom. Opečieme ho zo všetkých strán a vložíme do pekáča, v mojom prípade jenské sklo. Mäso osolíme zo všetkých strán, zalejeme marinádou a výpekom z panvice, pridáme aj deci vody. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Necháme piecť celú hodinu. 

Zatiaľ pripravíme kapustu a knedľu.
Kapustu dáme postrúhať manželovi, aby mu potom lepšie chutil obed, keď pomyslí na svoje zásluhy :-)
My zatiaľ zamiesime cesto na knedľu a dáme kysnúť cesto.

Do väčšieho kastróla dáme cca 2 PL oleja a pridáme 2PL kryštálového cukru. Upálime ho na karamel (nie príliš tmavý), prihodíme pokrájanú cibuľu, porestujeme chvíľu a potom už po častiach pridávame strúhanú kapustu. Opečieme ju, posolíme, pridáme trocha celej rasce a premiešavame. Keď sa kapusta trocha zdusí, máme priestor pre ďalšiu várku kapusty. Takto postupne popridávame kompletnú kapustu, restujeme, miešame. Potom prilejeme trocha vody ( 1 - 1,5 dl), zamiešame, prikryjeme a dusíme. Pred koncom dusenia pridáme do kapusty postrúhané jablká a dodusíme do konca. Keď je kapusta mäkká, odstavíme zo sporáka a dochutíme ju mčk, soľou, octom a cukrom. Nič sa nedá robiť, treba ochutnávať a podľa toho pridať jedno či druhé. Keď je kapusta chuťovo doladená, odložíme ju zakrytú na sporák. 

Pokračujeme s mäsom.
Po hodine pečenia kúsok mäsa vyberieme na ochutnávaciu skúšku. Ja som ho dala ešte späťdo trúby na dákych 15 minút zakryté. Potom som už pokrývku odstránila, mäso som poliala šťavou, ktorej tam bolo celkom dosť a ešte som z nej odobrala asi za naberačku a túto som priliala ku hotovej kapuste. Tá dala kapuste taký skvelý šmrnc, že by som ju jedla len samotnú... :-)
Mäso som piekla ďalej už  bez pokrývky asi 10 minút so zapnutým ventilátorom. Počas týchto 10 minút som mäso párkrát poliala výpekom. Po vybratí z rúry bolo krásne mäkkučké a zvrchu trocha pripečené.


 Šťava bola super, vôbec už nebolo treba nijako upravovať. Práve ona podčiarkla chuť mäska a povedala by som, že aj kapustu skvelo doladila.  Nedalo sa odolať.... :-)

No a kdesi medzitým sa našiel čas na dokončenie knedlí.... ja zvyknem robiť parené, dávam ich na parák do veľkého kastróla zakryté pokrievkou. Paria sa 20 minút.

Mäso i knedle nekrájame hneď ale až po chvíli odstátia.

:-))) Tak tu je odstáte až až :-)  až dodnes (pondelok)   :-) Včera  nebolo času na fotenie, okrem varenia som aj piekla, tak som cvakla dnes, keď som to prihrievala.




 Táto kapustička sa stala mojím favoritom. Robila som ju takto prvýkrát a je oveľa, oveľa lepšia ako tá, ktorú som robievala podľa maminho receptu. Tak zostanem už len pri tomto. 



nedeľa 24. novembra 2013

Rýchla krkovička na šampiňónoch


   Keď občas  môj manžel nakupuje a donesie mäso, nemusím sa ani pozrieť a viem, že to je krkovička. Preferuje ju pred všetkými ostatnými druhmi. No a keby malo byť vždy podľa neho, asi by sme mali večne cigánsku. No a to kde sme? :-D Tak sa radšej ani nepýtam, čo by chcel :-D a dnes som ho prekvapila takouto šampiňónovou. A idem to rýchlo napísať, lebo to ešte zabudnem... :-)



Čo na to: 

krkovička
soľ
mleté čierne korenie
rozmarín
horčica
chilli vločky
šampiňóny
slaninka
cibuľa
cesnak
olej
mčk

Ako na to:

Mäso nakrájame na plátky, môžu byť trocha hrubšie. Jemne ich naklepeme, osolíme a posypeme mletým čiernym korením.

Vetvičky rozmarínu obtrháme a lístočkami posypeme plátky mäsa. Uložíme ich do chladu asi na 40 minút

 


a zatiaľ urobíme prílohu - pečené zemiaky k tomuto jedlu idú dokonale. 

 Tu som nič nefotila, lebo pečené zemiaky tu niekde na blogu mám. Takže len z rýchlika - ošúpané a umyté zemiaky pokrájame. Dáme ich variť,  po cca 3 minútach varu ich scedíme. V mise ich poprášime trochou múky.  Pekáč alebo plech vyložíme PNP, polejeme 1 - 2 PL oleja a vysypeme doň zemiaky. Dáme ich do rúry na 200°C piecť. Občas ich pozrieme a obracačkou ich sem tam prevrátime. Na zemiaky môžeme dať zopár plátkov slaninky, nezaškodí im to a posypeme celou rascou. Pečieme ich cca 45 - 50  minút a solíme až po upečení.

Kým mäso oddychuje a zemiaky sa pečú, pokrájame šampiňóny, cibuľu a cesnak na plátky. 

V panvici na horúcom oleji orestujeme  krkovičku z obidvoch strán


a jednu opečenú stranu mäska potrieme horčicou - tá lyžica horčice postačí na 4 plátky.


Horčicovú stranu  prudko orestujeme a plátky vyberieme. Udržiavame ich v teple.
 

Do výpeku dáme plátky šampiňónov


pokrájanú slaninku, cibuľu a cesnak


Všetko spolu pekne restujeme a miešame, aby huby a cibuľa stiahli do seba výpek z mäsa. Popritom zmes ešte okoreníme mčk, posekanou chilli a soľou. Šampiňóny i cibuľa sa zafarbia od výpeku a naberú ho na seba. Potom zmes podlejeme trochou vody a necháme chvíľu povariť na zníženej teplote.
V 2 PL studenej  vody rozmiešame 1 čL solamylu (alebo gustinu) a vlejeme k šampiňónom. Zamiešame, necháme chvíľu povariť a pridáme plátok masla.


Mäso vložíme do šťavy a necháme spolu prehriať.


Na tanieri polejeme plátky mäsa šampiňónmi a podávame s pečenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.




piatok 22. novembra 2013

Hrachový prívarok (v tlakáči)

   Ak ste si sem klikli, tak neočakávajte žiadny úžasný recept či extra gastronómiu :-) . Skôr naopak - jedlo starých materí, klasika, ktorá sa varí asi po celom Slovensku roky rokúce. Ale trocha inovácie sa predsa len  nájde :-)

   Varila som ho dnes prvýkrát. Áno, jasne, podobá sa na hrachovú kašu, ktorú robievam, ale v podstate len tou hlavnou ingredienciou - suchým hrachom. Inšpiráciu som teraz mala od majstra kuchára Romana Paulusa. Pozerala som video, kde tento prívarok varil. Niečo som však zmenila. No, možno to bude pochopiteľné aj pre vás, že pre mňa bolo nepochopiteľné, prečo do tohto prívarku nastrúhal citrónovú kôru a na záver dal ešte aj šťavu. Vtedy ma striaslo... Tak preto som to urobila trocha inak... trocha po jeho a trocha po mojom.

Mne to chutilo, muž toho zhltol za dva taniere :-) a až potom sa opýtal, prečo to vyzerá inak ako obvykle .-)

   Btw. ako by ste preložili do češtiny slovo prívarok? V prekladovom slovníku som to vôbec nenašla a pán Google mi neporadil... Ale zasmiala som sa, lebo vygooglila sa dáka diskusia, kde ľudkovia tiež debatovali o tomto preklade a nevedeli si rady. 


Čo na to:

300 - 350 g suchého poleného hrachu
2 mrkvy
1/4 zeleru
cibuľa menšia
4 strúčiky cesnaku
2 čL hladkej múky
2 PL oleja
bujónkocka (slepačia)
soľ
1 vetvička rozmarínu
mleté čierne korenie

na restovanú cibuľu:
veľká cibuľa
olej 
1/2 čL hladkej múky

Ako na to:

   Hrach preberieme, opláchneme a namočíme do studenej vody. Ak voda vsiakla, doplníme, aby hrach bol stále ponorený. Hrach necháme napučať do druhého dňa.

   Na druhý deň vodu z hrachu zlejeme a premyjeme ho na sitku. Vysypeme ho do tlakáča a pridáme vodu, aby hladina bola cca 5 cm nad hrachom. Nesolíme, nič doň nedávame. Hrniec dáme na sporák neprikrytý, neuzavretý a varíme. Keď hrach začne prudko vrieť, tvorí sa veľké množstvo peny. Táto by nám robila galibu pri varení v tlakáči, takže ju musíme najprv pozbierať. Použijeme na to penovačku, alebo ak nemáme, môžeme penu odoberať menším sitkom. (Popísala som to už pri kuracej polievke v tlakovom hrnci). Tá pena je bláznivá, stále a stále vzniká, takže ju odoberieme viackrát. Sitko si oplachujeme v miske s vodou alebo ak je sporák vedľa drezu, tak pod tečúcou vodou. 
   Akonáhle tvorenie peny ustáva, môžeme uzavrieť tlakáč a varíme minimálne 30 minút. (Ja som to varila asi 25 minút a bolo málo).  Potom hrniec otvoríme, pridáme 1 čL soli a zeleninu  - zeler a mrkvu, znova uzavrieme vrchnák a varíme ešte asi 15 minút. (Inak je mi dosť divné, ako sa Paulusovi uvaril hrach za 30 minút bez tlakáča?)
Po otvorení tlakáča zistíme, ako sa hrach uvaril. Keby bol tvrdý, variť ho ďalej...
(Môj bol aj tak ešte kapánek tvrdkavý, ale fakt len máááálinko, takže som sa už len spoľahla na mixér).

  Uvarený hrach prelejeme buď do mixéra, alebo do nádoby, kde ho ponorňákom mixneme spolu aj s uvarenou zeleninou. Od tejto zeleniny získa výsledná omáčka peknú farbu i sviežu príchuť. 

  Rozmixovaný hrach so zeleninou, aj s vodou, v ktorej sa varil prelejeme do hrnca, v ktorom prívarok dovaríme. Budeme musieť doplniťtrocha vriacej vody z kanvice. Prihodíme bujónkocku a necháme zohrievať, kým urobíme zápražku. Občas hrachovú zmes pomiešame, predsalen je dosť hustá, aby sa nepripálila. 

   Do panvice dáme olej, orestujeme na ňom nadrobno pokrájanú malú cibuľu a keď zosklovatie, pridáme múku. Spolu restujeme pár minút a potom zalejeme studenou vodou, dobre rozmiešame a vlejeme do vriaceho hrachu. Zamiešame a necháme pár minút variť (5 - 7 minút).  
Zatiaľ  ošúpeme cesnak a prelisujeme ho. Do odstaveného hrachu namelieme čierne korenie (alebo kto nemá, tak dá hotové mčk to kúpenské) a vmiešame cesnak. Ak treba, dochutíme aj soľou.

  Ja si neviem predstaviť takúto hrachovú dobrotu s citrónom, ale taktiež si ju neviem predstaviť bez cesnaku alebo podávania bez usmaženej cibule. To by bol hriech :-). 
  Takže velikánsku cibuľu (to je pre 2 osoby) pokrájame buď na kolieska alebo na polmesiačiky a dáme ich smažiť do rozpáleného oleja. Po chvíli, keď sa z cibule už odparila voda, poprášime ju troškou múky a dorestujeme ju podľa želania. Stále, ale stále ju miešame, lebo nechceme vyrobiť uhlík :-) Hotovú dáme na kuchynský papier, aby sa zbavila nadbytočného oleja.

   Prívarok podávame s restovanou cibuľkou a je to mňamina nielen pre vegetariána, ale s údeným mäsom 


alebo nejakou údeninou a chlebom aj pre mäsojedákov. Párky sa hodia možno najviac, ale môže byť aj klobása alebo špekačka. No to už vie každý sám, aké sa mu hodí.

   Ja napr. párky už vôbec nepoznám, okrem týchto viedenských a takých českých pochúťkových od PIKOKu. Väčšina párkov sa mi protiví. Nie že by som bola dáka prieberčivá, ale keď jem párok, tak chcem, aby to bol párok z mäsa a nie čudná neidentifikovateľná grc hmota. Vidí sa mi, že mnohí výrobcovia u nás zabúdajú na to, že by to mal byť mäsový výrobok. 
   No ale toto je problém na celý post, takže radšej to ukončím. No nemohla som si to odpustiť :-), pardon.


utorok 19. novembra 2013

Kovbojská fazuľa

   Na počiatku bol zrejme len Trenčiansky párok s fazuľou. Niekto si možno ešte spomenie na časy svojho detstva a ak ste chodievali s rodičmi alebo kamošmi čundrovať, labzovať po horách, možno ste mali túto slovenskú (vraj výbornú) konzervu niekde v batožine. No výborná ako výborná... výborná možno bola preto, lebo to boli iné - mladé časy :-D alebo možno preto, že vyhladnutí turisti rýchlo otvorili konzervu a ham, ham sýtili svoj prázdny žalúdok. 
   No tak tieto spomienky môjho muža ma inšpirovali k uvareniu dnešného jedla...Musím sa priznať, že to nebol jediný dôvod, ale skôr zmes dôvodov, trocha improvizácie a kombinovania sa podpísali pod túto kovbojskú fazuľu. A možno to niekomu pripomenie aj jeden môj  starší recept - hlivový perkelt s fazuľou..... dôvod by bol :-) ale odlišnosti tam sú.
   Chutilo nám to, ale treba zapíjať pivkom...  Deťom alebo jemnejším náturám odporúčam neservírovať:-). 
Je to skôr také chlapské jedlo, veď preto aj ten názov.

 Čo na to:

1 konzerva fazule v chilli omáčke
 rôzne druhy húb podľa chuti (šampiňóny, suchohríby, masliaky, bedľa ap.)
1 struk zelenej papriky (najlepšie štipľavá)
1 stredná cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
olej
1 pikantná klobása
údené mäso uvarené (přiměřeně)
rasca
mleté čierne korenie
soľ
kečup
thajská omáčka Pad Thai
vňať (petržlen al. bazalka a pod.)

príloha:
4 väčšie zemiaky
múka hladká + polohrubá (podľa potreby)
1 vajco
majoránka
mleté čierne korenie
soľ
cesnak
masť na pečenie (alebo olej)

Ako na to:

   Na rozohriaty olej dáme restovať cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájané huby a hríby.


Osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme pod pokrievkou. Po chvíli pridáme papriku pokrájanú na pásiky, kolieska klobásy a necháme zmäknúť.
Neskôr  pridáme konzervu fazule, mäso pokrájané na kocky,  kečup, thajskú omáčku (pridala som aj chilli). Všetko prehrejeme, dochutíme cesnakom a prípadnými koreninami podľa obľuby a pridáme vňať.


  Zemiaky postrúhame na jemnejších slzičkách strúhadla, pridáme zmes múky, vajíčko, trocha vody, koreniny a soľ. Zamiešame cesto a obvyklým spôsobom upečieme na panvici haruľu, resp. placky.
Najlepšie sa pečú na veľkej liatinovej panvici


Z upečenej harule odsajeme prebytočný tuk



Fazuľovú zmes naložíme na haruľu a pochutnávame si. Pozor na plamene šľahajúce z úst :-)))


pondelok 18. novembra 2013

Noky s vajcom so smotanou


   Detské jedlo :-) noky s vajcom alebo halušky s vajcom, či nokerle s vajcom :-) mám rada i ja. Ale mám na mysli také homemade, nie také, čo poznáme zo školskej jedálne. Teda tie školskojedálenské som fakt neznášala. Tam bol pomer halušky : vajcia = hrniec halušiek : 1 vajce ... a to bolo ešte celkom dobré, lebo niekedy to bol aj kotol halušiek s jedným vajcom. A suché to bolo, šalát k tomu skoro žiadny, tak neostávalo iné,  len to odniesť naspäť. Tak také nemám na mysli.
  
    Varila som ich v sobotu, keď sme sa vrátili z "hríbobrania" (hríby už niekto zobral pred nami :-( a my sme mali dokopy asi 20 hríbkov) . Bolo treba rýchlo, rýchlo niečo ukuchtiť a toto je celkom rýchlo hotové.  Ale ešte rýchlejšie boli zjedené :-) S hlávkovým šalátom je to bezva kombinácia.

Čo na to: 

cesto:
400 g polohrubej múky
2 vajcia
voda podľa potreby
soľ

olej
5  vajíčok 
2 PL kyslej smotany
soľ
syr typu eidam ap.
slaninka (alebo cibuľa )

Ako na to:

Do misy dáme preosiatu múku, vyklepneme do nej vajíčka a prilejeme hrnček studenej vody. Vareškou rozmiešame vajíčka s vodou, aby sa v nej rozptýlili. To už aj vidíme, že bude treba pridať ešte trocha vody. 
Znova naberieme vodu do toho istého hrnčeka a postupne potroche pridávame, cesto vždy premiešavame, až kým nemá správnu konzistenciu - polotekuté cesto. Pridáme malú lyžičku soli, opäť zamiešame a necháme postáť. 

Dáme variť vodu, do vriacej pridáme soľ a cesto pretláčame cez haluškár. Dbáme na to, aby voda stále vrela. Halušky vo vode troška pohneme varechou. Keď vyplávu na povrch, necháme ich povariť ešte dve či tri minúty a scedíme ich. Na sitku ich opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a trocha ich pomastíme (masť, olej). 

Do misky vyklepneme vajíčka, pridáme kyslú smotanu a soľ. Vidličkou alebo metličkou zmes poriadne vyšľaháme a vlejeme do kastróla s rozohriatym olejom. Miešame a na stíšenom plameni urobíme praženicu, do ktorej vmiešame uvarené noky (halušky). 

Servírujeme posypané strúhaným syrom, opečenou slaninkou a hlávkovým šalátom.



Tieto sú len z kupovaných vajíčok, ale z domácich budú noky krásne žlté, aj keď vďaka smotane trocha bledšie.


sobota 16. novembra 2013

Polievka z maslovej tekvice


   Obľúbili sme si polievku z tekvice Hokaidó a dosť často ju  robievam. No nedávno, keď som ju chcela robiť a vyslala som nakupovacieho referenta :-) na nákupy, vrátil sa bez hokaidovej tekvičky, vraj na ňu nikde nenatrafil. A doniesol mi túto maslovú tekvičku, že by sme mohli urobiť polievku aj z nej. Tak som ju urobila, no pár menších rozdielov "se vloudilo" , takže tú "Hokaidó Vajdó" robíme inak..(my ju tak voláme zo srandy -  robievam ju podľa Vajdovho receptu z Markízy, z relácie "Bez servítky" -  asi všetci poznajú, však?). Takže toto nie je ona, toto je tá druhá! .-)


Čo na to:

1 maslová tekvica
1 stredná cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
2 bujónkocky (slepčí al. zeleninový bujón), kto má vývar, nech ho použije
1- 2 PL oleja (slnečnicový)
2 čL hlad. múky
2 hrste semien z tekvice (ja som dala slnečnicové, lebo tekvicové som nemala)
1/3 kelímka šľahačkovej smotany
mlieko
1/2 sušenej chilli papričky
štipka muškátového orieška
bazalka
soľ





Ako na to:

Tekvicu očistíme, pokrájame na väčšie kocky a dáme ju variť. Zalejeme ju vodou len toľko, aby bola ako tak ponorená. Keď voda začne vrieť, vhodíme bujónkocky a chilii papričku. Po pár minútach je tekvica mäkká a môžeme ju mixnúť ponorným mixérom. K tekvici prilejeme trocha mlieka a necháme variť. 

Do panvice dáme olej a opečieme na ňom tekvicové semienka. Ja som ich teraz nahradila slnečnicovými, lebo tekvicové sa minuli. Dávame pozor, aby sa nespálili, trvá to len chvíľku. Opečené semená vyberieme a odložíme ich bokom. 

Na tom istom oleji, orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a spoločne restujeme. Pripravíme zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom a vlejeme ju ku vriacemu tekvicovému mixu. Pridáme ešte šľahačkovú smotanu a podľa konzistencie, ktorú si želáme, môžeme (ale nemusíme) pridať mlieko alebo trocha vody. Polievku chvíľu povaríme (cca 3 - 5 min.) a odstavíme. 

Podľa úvahy dochutíme soľou a muškátovým orieškom, ktorého dáme naozaj len na špičku noža. Potom pridáme prelisovaný cesnak a bazalku.


Podávame s kockami opečeného chleba a opečenými semienkami. Do polievky v tanieri môžeme šprcnúť trocha tekvicového oleja.




pondelok 11. novembra 2013

Plnený kapustný list - sarma


   Plnený kapustný list, bulharská sarma, holúbky, prasiatka atď. je jedlo, ktoré je rozšírené po celom Balkáne a s rôznymi metamorfózami sa aj do našich končín rozšírilo zrejme z Turecka... Jasne, veď Turci, ktorí prišli na Balkán a sem do strednej Európy bojovať a potom brať vazalské poplatky, "doniesli" so sebou svoje recepty. Isto tu nejedli bryndziaky (chacha, tie ani nemohli, lebo vtedy Slováci asi zemiaky ešte nepestovali). Varili si po svojom. Takže Turci nám doniesli do Európy islam, zahnuté rožky a  sarmu. :-)
Tá je však v rôznych končinách štrajchnutá miestnymi zmenami. Niekde je plnka z jahňaciny, inde zo zmesi bravčo s hovädzím, inde len bravčo.... niekde s paradajkami, alebo s niečím iným....
   Tento recept je s kyslou kapustou. No, typicky slovenské, nie? :-)
     

Čo na to:

na kapustu:
750 g kyslej kapusty (kysané zelí)
70   g prerastenej slaniny
 2 PL oleja
   1  stredná cibuľa
       soľ
       mletá červená paprika
       bobkový list
 2 PL hlad.múky
1/2 chilli papričky (čerstvá al. sušená)

na sarmu:

1 stredná hlávka kapusty (zelí)
1 stredná cibuľa
500 - 600 g mletého mäsa
5 strúčikov cesnaku
2 hrste ryže
soľ, vegeta                 
mletá červená paprika (1,5 čL)
mleté čierne korenie    (0,5 čL)
majoránka                  (1,5 čL)
pálivá paprika (kayenské korenie)
1 vajíčko

na podávanie:
hustá kyslá smotana (zakysaná smetana)

 Ako na to:

Kapustnú hlavu zbavíme vrchných listov, umyjeme, ostrým nožom vyrežeme hlúb a vložíme ju do vriacej vody. Hrniec s kapustou prikryjeme a necháme pomaly variť. Podchvíľou hrniec otvoríme a skúsime vidličkami  odlúpnuť vrchné listy. Listy postupne vyberáme a kladieme do misy, v ktorej ich necháme chladnúť. 

Kým takto poodlupujeme väčšinu listov, pripravíme si zmes na ich plnenie.

Ryžu opláchneme v sitku a dáme ju chvíľu povariť (cca 5 minút). Ja som ju zaliala vodou tak, že hladina bola asi 1/2 cm nad ryžou a nechala som ju vyvariť. 
Mäso zomelieme, 


pridáme pokrájanú cibuľu, vajíčko, cesnak, koreniny podľa chuti a čiastočne vychladnutú polouvarenú ryžu. Pálivé korenie treba dať podľa úvahy a vlastnej chuti alebo kto je ako zvyknutý a týka sa to aj soli či vegety.

  

Zmes rukami dobre premiešame a ideme plniť odkvapkané kapustné listy. 
Odlúpnutý kapustný list má na spodu dosť hrubé "rebrá", takže z vonkajšej strany to hrubé rebro trocha zrežeme nožíkom (niekto to rozklepáva tĺčikom na mäso). Ja som zrezala nožom, ale iba u niektorých, kde to vadilo zabaľovaniu


Zabalené sarmy kladieme spojom nadol a necháme ich postáť, aby si list zvykol na novú situáciu :-) 
Plnky nedávame príliš mnoho, aby sa list dal zabaliť. Ja som zo začiatku dávala takú kopcovú lyžicu plnky, ale neskôr, keď som plnila už tie menšie listy, som dávala samozrejme menej plnky. (Niekde som dokonca čítala, že naschvál ich robia také úplne malilinké ako malé kuriatka alebo holúbky).
Zabalené sarmičky (dedo ich volal prasiatka :-) ... ) necháme zatiaľ odpočívať. 

Pripravíme si základ na dusenie kapusty. Nakrájame slaninu na pásiky, cibuľu na kocky  a spolu orestujeme v kastróle alebo hrnci, v ktorom budeme kapustu variť. Mal by mať väčšie rozmery. Ja som použila veľký kastról, ktorý používam pri príprave knedlí. 
K orestovanej slaninovocibuľovej zmesi dáme kyslú kapustu, ktorú sme predtým premyli vodou (niekto vôbec kyslú kapustu nepremýva, ale ja také kyslé nemôžem. Surovú kyslú kľudne zjem, ale po uvarení by to bola pre mňa hrôza. Čiže, keď to nejde, tak to nejde :-) , no tak každý podľa svojho gusta.  
Kapustu trocha orestujeme  a pridáme do nej papriku a bobkový list. Kapustu z hrnca preložíme do inej nádoby, ale len preto, aby sme  jeho dno vyložili  listami, ktoré nám zvýšili. Výstielku hrnca či kastróla môžeme obohatiť aj kožou z údenej slaniny alebo podľa úvahy kožou z bôčika (ak máme). Na túto výstielku potom dáme časť odloženej orestovanej kapusty a uložíme na ňu časť "prasiatok" vlastne sarmy.. ako je vidieť na fotke.


 Na ne zasa uložíme časť kyslej kapusty


 a znova prídu na rad sarmy, ktoré nám zvýšili


a prikryjeme ich zvyškom kyslej kapusty


Všetko zalejeme vodou, v ktorej sme varili kapustnú hlávku, pridáme adekvátne množtvo soli, prípadne i vegety a prepolenú, jadierok zbavenú chilli papričku. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť približne 3/4 hodiny.


Kto chce, môže do kapusty prihodiť kúsok pokrájanej klobásy kvôli vôni.
Pred koncom varenia pripravíme zápražku z oleja a múky. Upražíme ju pekne do okrova a na konci sypneme ešte trocha červenej papriky, lebo tej nezaškodí v tomto jedle. Zápražku si necháme naboku troška vychladnúť a zatiaľ z hrnca vyberieme zopár sarmičkových prasiatok, aby sme si urobili miesto na miešanie, lebo inak by to išlo len ťažko.


Zápražku zalejeme studenou vodou, dobre rozmiešame a vlejeme do vriacej kapusty. Jemne miešame po bokoch hrnca, aby sme nerozmašírovali sarmy. Pekne treba zabrať až dospodu. Odobraté sarmy potom vrátime naspäťa necháme chvíľu povariť pod pokrievkou. Počas toho môžeme kapustu finálne dochutiť, ak treba.
Sme na konci. Na tanieri urobíme sarme ešte čiapočku z kyslej smotany a môžeme si pochutnávať. Papkáme s chlebom.


 
    Aj keď sa niekomu zdá, že príprava tohto jedla je zložitá, nie je to tak. 
Ja som to však zo začiatku robila úplne hlúpo... odrezávala som si listy zo surovej kapusty a tie som dávala obvariť, lebo mi neprišlo normálne variť kompletnú kapustnú hlavu :-D.  Moja mama toto jedlo nikdy nevarila, ja som to u nikoho nevidela, až kým som to nejedla u deda ... teda manželovho. On mi však presne nevysvetlil, čo s tou kapustnou hlavou a tak som sa tak zbytočne trápila pri plnení potrhaných listov. Keď si na to spomeniem, tak si ťukám na čelo, aké som bola trdlo. No ale chcela som manželovi uvariť jeho obľúbenú dobrotu :-)

   Tak ak ste toto jedlo ešte nevarili, ponúkam aj vám tento recept. Takto je to ľahké :-) a móc mňam :-D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...