štvrtok 22. januára 2015

Mac & cheese

     Chcela som urobiť zapekané cestoviny s hlivou a zeleninou, čo mám niekde tu na blogu, ale "nákupcovia" sa z nákupu vrátili bez hlivy, lebo vraj bola škaredá a nechcelo sa im zháňať po viacerých obchodoch.

Tak som to urobila trocha inak. Ale je to asi kalorickejšia verzia, v americkom štýle, ale u nás dosť veru chutila. A veď Američania sú gurmáni a údajne toto jedlo milujú. Nedávno o  tom točil na Spektre týpek, ktorý v svojom programe (Vášnivý jedák Adam Richman )  chodí po reštikách a fastfoodoch USA a všade koštuje nejaké dobroty.  Len neviem, či som si návod dobre zapamätala, ale nebolo to zlé.



Čo na to: 

300 g kolienok (mali by byť makaróny)
400 ml mlieka
1 PL oliv. oleja
40 g masla
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2 PL hladkej múky
300 g mozzarelly
100 g chedaru
čierne korenie mleté
bazalka čerstvá
cibuľová vňať(mrazená)
zmesné korenie na paradajky
sušené paradajky v oleji
soľ

Ako na to:


Kolienka uvaríme v osolenej vode al dente. 
V kastróle rozohrejeme olej, maslo a prihodíme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme  múku a restujeme do okrova. Zalejeme studeným mliekom a miešame na stíšenom plameni, aby omáčka nezhrčavela. Postrúhanú mazzarellu i chedar vmiešame do hustnúcej omáčky a intenzívne miešame, kým syr v omáčke neprestane byť badateľný. Omáčku dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom, posekanou bazalkou a cibuľovou vňaťou. 
Paradajky posekáme nadrobno a kľudne ich môže byť viac. Ja som ich z opatrnosti dala málo, ale bolo to príjemné sústo s paradajkou, takže nabudúce....
Posekané paradajky rozmiešame s kolienkami a vlejeme pikantne dochutenú syrovú omáčku. Riadne premiešame. 
Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Koliekovo-syrovú zmes vyklopíme do pekáča a roztiahneme ju do nie príliš hrubej vrstvy. Povrch posypeme zvyškom syra a dáme do rúry zapekať cca 1/2 hodiny na 190°C. Pri konci zapekania na pár minút zapneme ventilátor. 

 
Po vybratí necháme pár minút  v kľude postáť, aby sa porcie jedla pri naberaní nerozpadávali. 

 Podávame so šalátom.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...