štvrtok 22. januára 2015

Najjednoduchšia bravčová kotleta naprírodno


        Niekedy nie je času nazvyš, alebo keď sa mi do varenia tak trocha nechce,  ale teda patrilo by sa urobiť rodine obed :-) tak sa vrhnem na niečo takéto rýchle... Hotové je to raz-dva, najdlhšie trvá príloha.



Čo na to:

bravčové kotlety vykostené ( podľa počtu osôb)
provensálske bylinky
soľ
horčica
čierne korenie mleté
mexické grilovacie korenie
cayen
olej (repkový, olivový)
trocha hladkej múky
vývar (alebo kocka)
kúsok masla
strúčik cesnaku

 Ako na to: 

Mäso rozkrájame na rezy cca 12 - 15 mm podľa počtu porcií. Jemne ich naklepeme z obidvoch strán,
namelieme na ne čierne korenie, sypneme ich opatrne cayenom a každý plátok z jednej strany potrieme obyčajnou horčicou. Všetky pláty nakladieme na seba, takže sa pohorčicujú aj samé od seba. 
Vezmeme si nádobku s vrchnákom, jej dno i boky poolejujeme a ukladáme plátky mäsa, pričom každý pokvapkáme trochou oleja. Môže byť olivový alebo repkový. 
Ja v poslenom čase najradšej používam repkový, lebo s novou technológiou výroby jeho kvalita poriadne stúpla - minimálny obsah kyseliny erukovej (nové odrody repky ju ani neobsahujú), obsah nenasýtených omega -3 a omega-6  mastných kyselín  je ešte vyšší ako v oliváči... a ešte zopár faktorov má výhodnejších.

Nádobku uzavrieme a uložíme do chladničky, kde môže zostať aj dlhšie...1 - 3 dni. Mäso sme zámerne nesolili, aby nepúšťalo šťavu. 

Samotná príprava je veľmi jednoduchá. Rozpálime grilovaciu alebo keramickú panvicu, pridáme minimum oleja a o chvíľu vložíme plátky mäsa, ktoré krátko a prudko opečieme z obidvoch strán. Otočíme dva razy, ale len krátko a rezne vyberieme na nahriaty tanier a zakryjeme druhým tanierom alebo alobalom.

Do panvice pridáme kúsok masla, hladkú múku a tú orestujeme. Podlejeme trochou vývaru, sypneme odhadom trocha mexiko korenia a provensálskych byliniek, povaríme a podľa chuti doladíme soľou alebo korením. Ak šťava príliš zhustla, nariedime ju trocha ďalším vývarom (al. vodou). Po odstavení prelisujeme do šťavy cesnak. Vložíme do nej rezne a prehrejme, hneď podávame. Samozrejme, ak máme vopred hotovú prílohu (robíme ju ako prvú).

Veľmi dobre k tomuto mäsku idú pečené zemiaky alebo hranolky a uhorky či paradajky alebo aspoň kečup. Môj muž chcel na to volské oko, tak budiž... :-)

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...