nedeľa 11. januára 2015

Pšeničný ošatkový chlieb No.2 :-)



     Toto ošatkové chlebíkovanie nemá chybu, je to fantastická vec. Ťukám, ťukám si na čelo, keď si spomeniem, ako som skúšala pečenie v rôznych formách, pekáčoch a tak... Má to síce niečo do seba, ale pečenie s ošatkou je čarovné. Ten pohľad, keď vygulíte bochník na plech v rúre a o chvíľu naň pozriete znova, to je ako čarovanie... a pre potechu oka, nosa a hlavne duše :-)))


 Čo na to:

Na rozkvas: 
50 g aktívneho kvásku,
125 g celozrnnej špaldovej múky,
125 g vody

Ďalej:
280 g vody (al. srvátka, cmar ap.)
 520 g hladkej múky T650
  1   PL trstinového cukru (ale môže byť aj obyčajný biely)
  2   čL soli
  1   čL drvenej rasce
 1,5 čL ľanových semienok
 0,5 čL sušenej bazalky
  2  PL  oleja (repkový, olivový)

neskôr ešte (podľa situácie):
  2 PL otrúb
  1 PL múky T650
múka na vysypynie ošatky
solamyl na potretie bochníka 

Ako na to:

Aktívny kvások spolu s múkou a vodou spolu dobre premiešame a necháme rozkvasiť 8 - 12 hodín (tak, aby kvások dosiahol svoje maximum). Odoberieme z neho 50 g na opätovné pokračovanie vedenia kvásku.
Zvyšný rozkvas, ktorého máme cca 240 - 250 g, dáme do nádoby DP, prilejeme odváženú vodu, acidko, cukor a dobre spolu premiešame. Odváženú múku preosejeme a tiež vsypeme do nádobky.
Ak má niekto mladý kvások, ktorý nemá ešte dostatočnú silu, môže mu kľudne pomôcť pridaním trochy droždia... cca 10 g.
Spustíme program na prípravu cesta a kontrolujeme konzistenciu. Dosypávame podľa potreby postupne najprv otruby, prípadne múku. Je ťažké vysvetliť, aká má byť konzistencia cesta, ale povedala by som, že určite dosť tuhšie ako na buchty, ale nesmie byť úplne tuhé, či tvrdé... to upečieme tehlu. Keď omáknete vymiesenú guľu cesta, musí byť kompaktné, neprilepené na steny, nie veľmi lepkavé (na prstoch) ale má byť príjemne mäkké, no nie príliš, aby sa nerozlievalo...v žiadnom prípade sa nesmie droliť. Konzistencia sa počas miesenia mení, to vieme všetci, takže s tým rátame...ešte budeme niečo ku koncu miesenia pridávať.
Asi 5 min pred koncom miesenia pridáme k cestu pripravenú zmes korenín, soli, semienka a olej. Vlejeme to spolu naraz a necháme domiesiť a potom vykysnúť.
Kysnutie bude závislé od nášho kvásku a od teploty, ale radšej nech kysne pomalšie a dlhšie.

Vykysnuté cesto vyklopíme na plochu jemne pomúčenú. Cesto poprekladáme z rohov do stredu, potom ešte zhora nadol, natiahneme ho do strán a znova prekladáme. Nakoniec ho stočíme do bochníka s veľkosťou ošatky, sypneme ho solamylom zo všetkých strán a vložíme do vysypanej ošatky. Tú vložíme do mikroténového sakla, zaviažeme a necháme v kľude kysnúť ... čas kysnutia opäť závisí od sily kvásku a či sme pridali kvasnice, takže u každého individuálne ... do 2 hodín by mal bochník zdvojnásobiť pôvodný
objem.

Keď vidíme, že bochník bude čochvíľa súci na pečenie, rozkúrime rúru na 250°C a dáme do nej rovný plytký plech, na ktorom sa bude chlieb piecť. Na spodok rúry dáme starý pekáč na vodu.

Do kanvice si pripravíme vodu, ktorú potom použijeme vriacu. Na plech v rúre tesne pred vložením dáme papier na pečenie a bochník z ošatky vyklopíme na PNP, plech hneď zasunieme a do pekáča naspodu rúry vlejeme vriacu vodu. Rúru zatvoríme, kuchynské minútky nastavíme na 15 min a nenecháme si ujsť radosť zo sledovania krásneho nárastu bochníka na náš budúci chlebík. Je to krása pozorovať... popritom aj fetujete fantastické arómy... ja ich milujem :-).
Po uplynutí 15 minút otvoríme rúru, vyberieme von pekáč a teplotu znížime na 210 - 200°C, je vtedy na bochník položím kúsok alobalu, aby sa mi neopálil príliš...znova nastavíme minútky...zase 15 min, potom alobal odstránime, teplotu ešte znížime na 190 - 180°C a ešte pečieme ďalších 15 - 16 minút.
Rúru vypneme a nejakú tú minútku môžeme bochník nechať vnútri. Po vybratí ho položíme na mriežku a postriekame ho zo všetkých strán, aby kôrka nebola príliš tvrdá. Necháme ho takto úplne vychladnúť.

Tu je hneď po vybratí... ešte je zamúčený :-)


Postriekanie vodou ho zbaví zvyškov nadbytočnej múky a škrobu




      Som úplne pobláznená z týchto ošatkových chlebov :-) Je to paráááda! Musela som upiecť ešte jeden taký istý, aby som presvedčila samu seba, že to nebola len šťastná náhoda. :-)  No a môj najväčší kritik zahlásil, že tento druhý je ešte o chlp lepší ako bol ten predtým :-)  Tak mi to nedalo a šupla ho sem... s fotkami a pre istotu aj  podrobnejší postup. Čo keby náááhodou...? :-) a zíde sa...

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...