štvrtok 1. septembra 2016

Pletenky s grahamovou múkou


   Sú situácie, keď treba zaimprovizovať a ja som sa v takej nedávno ocitla. Máte návštevu, všetko sa pojedlo a potrebujete narýchlo niečo spáchať, pričom ste vopred nemysleli na akési zarábanie cesta, resp. ste vôbec nepredpokladali, že by sa zišla biga alebo old dough - staré cesto, že by ste mali piecť pečivo. 
Ak teda nemám zarobený žiadny z uvedených prefermentov, tak skúsim urobiť omládok. Ak nemám čas ani na ten, tak si nepomôžem a urobím úúúplne tie najjednoduchšie pletenky či rožky... 
   Takže toto sú také rýchlopletenky, niečo, s čím sa vo výrobe nekašlú a bleskovo urobia. Na rozdiel od tých sú tieto ale bez prídavných látok chemického charakteru, bez urýchľovačov kysnutia, bez prípravkov na to a hento... 



Čo na to:

250 ml voda
  20 g droždie
   1  PL (zarovnaná) trstinový cukor
   2  PL ražného kvásku (nemusí byť)
150 g  grahamová múka
200 g hladká múka
100 g polohrubá múka
   1 PL (zarovnaná) soľ
   3 PL bravčová masť (sádlo)
na potretie: vajíčko rozšľahané s 1 PL vody
na posypanie: hrubozrnná soľ + černucha, celá rasca , prípadne iné semienka

Ako na to:

Do DP dáme suroviny v uvedenom poradí a zapneme program cesto.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske prepracujeme, rozdelíme na 8 dielov a necháme pár minút odpočinúť.
Z dielov vyšúľame na nepomúčenej časti dosky šulec 25 - 27 cm dlhý.
Z neho stočíme  pletenku a) šúlec sformujeme akoby do tvaru číslice 6  b) hornú časť šesťky chytíme a prevlečieme cez jej bruško tak, aby koniec šúľca vyliezol na pravej strane; c) bruško "šesťky" zvrtneme ako keby sme ho chceli prerobiť na 8 osmičku ; d) do dolnej časi očka tejto osmičky vsunieme zprava koniec šúľca, aj ho zospodu trocha potiahneme. Niekedy sa totiž pri následnom kysnutí vytiahne von .



Hotové pletenky taktiež uložíme na plech s PNP a dáme dokysnúť spolu s rožkami cca 20 minút.



Pred pečením ich potrieme zmesou vajíčka a vody, posypeme soľou, černuchou alebo rascou, prípadne inými semienkami. Plech posprejujeme vodou a vložíme ho do rúry vyhriatej na 190 - 200°C a pečieme asi 15 - 20 minút. Upečené pokladieme na rošt kvôli chladnutiu, aby sa zospodu nezaparili.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...