pondelok 21. novembra 2016

Raňajkové pletenky

      Tieto pletenky sa chystám urobiť znova, pretože boli naozaj skvelé a chcem skúsiť takto upiecť aj rožky, čosi ako povestné Dubčeky. 
Mrzí ma, že mám takéto zlé fotky. Ale väčšinou všetko pečiem večer a pretože žiarovky podľa odporučenia EU výrobca vyrába s takým nažltlým svetlom, moje fotky sú žlté...  V špecializovanej predajni tvrdil predavač, že tieto žiarovky najlepšie imitujú denné slnečné svetlo. No mne to skôr pripomína žlté monochromatické svetlo. Tak neviem, radšej asi už nebudeme nakupovať žiarovky u špecialistov!


Čo na to:


kvások
100 ml mlieko
20 g droždie (čerstvé)
1 KL cukor
50 g hladká múka ...... necháme ho kysnúť cca 40 min.
ďalej:
200 ml voda
1 KL soľ

1 žĺtok
300 g múka chlebová pšeničná
200 g hladká (nulka)
60 g oleja
10 g kvalitnej masti
40 g tang zhongu (TZ)


Na prípravu tang zhongu budeme potrebovať len hladkú múku a vodu, pričom musíme dodržať ich pomer   1 :  5 . Tang zhong môžeme pripraviť aj vopred, vydrží v chladničke cca 3 dni bez ujmy. Takže môžeme si pripraviť TZ napr v množstve 90 g --- 15 g hladkej múky rozhabarkujeme so 75 g vody, alebo 20 g múky rozhabarkujeme so 100 g vody...vtedy dostaneme 120 g TZ a s týmto množstvom sa pracuje očosi lepšie ako s predchádzajúcim. Rozhabarkaovanú zmes v kastróliku dáme na sporák a zmes miešame. Rýchlo začne hustnúť, takže plameň znížime a neustále miešame, pričom občas dáme mimo horáka, aby sa zmes príliš nezohriala. Mala by mať max. teplotu 70°C. Isteže ju nebudeme špeciálne merať, ale nechceme ju hicovať, keď sa to nemá. Pekne zhustnutý TZ dáme vychladnúť. Nespotrebovaný uložíme v chladničke  alebo vyhodíme.
Pred pečením pripravíme kvások z uvedených ingrediencií a necháme ho vykysnúť 40 min.
Múku preosejeme. Do nádoby domácej pekárne dáme vodu, odvážený TZ, ktorý vo vode rozhabarkujeme, prilejeme kvások, žĺtok, vsypeme múku, soľ a spustíme pekáreň. Počas miesenia, keď vidíme, že múka nasala kvapalinu, prilejeme aj olej a masť. Pekáreň necháme miesiť na programe CESTO a program stopneme o 15 min skôr. 
Cesto vyklopíme na dosku. Nemúčime, lebo cesto vôbec nelepí a zle by sa šúľalo.
Rozdelíme ho na 8 - 9  rovnakých častí a necháme chvíľu postáť.
Každú časť na doske zošúľame na dĺžku 50 cm a spletieme. Obrázkový návod na prepletanie je tu
Kladieme ich na plech s papierom na pečenie (PNP), kde ich necháme pár minút dokysnúť.



Ja som ich dala na 15 min do trúby s horúcou vodou, teplota bola na minime. Potom som ich vyberieme von, plech zakryjeme fóliou alebo utierkou a teplotu rúry nastavíme  na 200°C.
Pletenky  potierame rozšľahaným bielkom s 1 PL mlieka, posypeme ich sezamom a soľou (kto chce, môže inými semienkami) a posprejujeme vodou. Pečieme ich dozlatista, každý podľa svojej rúry. Pre orientáciu u mňa to bolo cca 15 - 20 min.


Upečené pletenky posprejujeme  vodou a vyložíme ich  na mriežku chladnúť.


2 komentáre:

Eva Boťanská povedal(a)...

Vôbec mi tie fotky nevadia :) pletenky vyzerajú veľmi dobre ešte som také nepiekla takže si recept s dovolením odpisujem a najbližšie pečiem...

nigina povedal(a)...

Určite sa ti podaria, Evi. A som si istá, že vám doma budú chutiť :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...