utorok 12. decembra 2017

Fazuľová polievka s klobásou a rezancami

     Fazuľová polievka je pre mňa taká klasika vhodná na chladné ročné obdobie. Zahreje aj zasýti. Zvlášť keď do nej pridáme domáce široké rezance. Akosi k tej polievke idú lepšie ako chlieb. Nech si kto chce čo chce vraví, z fazule sme všetci zdraví 😀 Dávam si predsavzatie, že ju budem varievať aspoň raz za dva týždne. Obmieňať sa dá druhom použitej fazule a spôsobom prípravy. Nabudúce ju budem variť nakyslo. 
   

Čo na to: 

250 - 300 g suchej fazule
2 mrkvy
1 petržlen
1 rez zeleru
1 - 2 zemiaky (podľa veľkosti)
3- 4  strúčiky cesnaku
majoránka podľa chuti
1 čL červenej papriky
1/3 čL mletého čierneho korenia
1/2 čL saturejky
kurací alebo zeleninový bujón
klobása (prípadne párky alebo údené mäso)
na zápražku:
4 PL oleja
1/2 cibule (nemusí byť)
2 kopcové PL hl. múka
soľ 
domáca vegeta
1/3 čL sódy bikarbóny (podľa úvahy)

rezance:
1 vajíčko
7 PL polohrubej múky (kopcovité L)
trocha studenej vody
1/2 PL oleja

Ako na to:

Fazuľu preberieme, vložíme do sitka a pod tečúcou vodou ju v sitku umyjeme. Vyklopíme ju zo sitka do misky, zalejeme väčším množstvom vody a necháme stáť do ďalšieho dňa. Fazuľa bude boptnať, viazať vodu a bude zväčšovať objem. 
Ja varím fazuľu v tlakovom hrnci, ale má to zádrheľ. Nie celkom presne sa dá odhadnúť čas potrebný na uvarenie fazule. Keďže v bežnom hrnci nie je problém mäkkosť fazule skontrolovať, je na varenie fazule vhodnejší. Ale v tlakovom sa uvarí skôr ako v bežnom a to zasa hovorí v prospech tlakového. Každý sa musí rozhodnúť, čomu dá prednosť. Je tu ale možnosť kombinovať varenie fazule v hrnci pod tlakom napr. 20 minút a ďalej pokračovať bez tlaku i keď v tom istom hrnci .. Hrniec ochladíme, otvoríme, overíme, aká je fazuľa mäkká a ďalej ju dovaríme v tom istom hrnci. 

Fazuľu prepláchneme a vsypeme do hrnca, pridáme cca dvojnásobný objem vody ako je fazule a kto chce, pridá aj sódu bikarbónu. S ňou sa fazuľa lepšie uvarí. Ja nedávam. Kvôli sodíku, ktorý obsahuje. Nesolíme. Hrniec uzavrieme a dáme variť. Na kuchynských minútkach si nastavíme 20 min. Kým sa varí fazuľa, očistíme zeleninu a pripravíme si rezance.

Cesto na rezance pripravíme veľmi rýchlo v mixéri. Ja ho vždy zarábam v tejto malej miske robota a v priebehu 30 - 40 sekúnd je cesto vymiesené. Konzistencia cesta má byť pomerne hustá, aby sa nelepilo pri vaľkaní a rezaní.
Cesto prikryjeme a necháme chvíľu postáť. Potom ho rozvaľkáme či už ručne valčekom alebo pomocou strojčeka. Ten má aj nástavec na krájanie rezancov, takže po vyvaľkaní cesta hneď pomúčime pásy cesta a robíme rezance. Rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode. Rezance z čerstvého cesta sú uvarené veľmi rýchlo, dávame pozor, aby nevykypeli. Mäkké prelejeme cez sitko, necháme odkvapkať a vysypeme ich do misy. Pridáme trocha oleja alebo masla, aby sa nepolepili a premiešame.

Odstavený tlakový hrniec ochladíme a skúsime mäkkosť fazule. Ak treba, necháme ešte variť ďalej bez tlaku. K fazuli pridáme očistenú zeleninu, soľ, saturejku, bujón a uvaríme. Kto nechce mať v polievke zemiaky, môže ich vynechať. Moja mama ich do fazuľovice nikdy nedávala a prežila som to. Môj muž by to bez zemiakov neprežil, tak ich pridávam. Súčasne pridávam aj klobásu vcelku a aspoň 1/2 sušenej chilli papričky alebo feferonky. Keď je aj zelenina mäkká, do polievky vlejeme zápražku zaliatu studenou vodou a povaríme 10 min.
Zápražka: Do rajničky dáme olej, múku a restujeme dobledohneda, pridáme papriku a korenie, zamiešame a hneď horák vypneme. Prilejeme trocha studenej vody z vodovodu, rýchlo premiešame a vlejeme do vriacej polievky. 
Pred dokončením varenia pridáme majorán a prípadne (kto má) i domácu vegetu. Z odstavenej polievky povyberáme zeleninu, ktorú nechceme v polievke mať a vyhodíme ju. Ostatnú môžeme pokrájať a vložiť späť podobne ako klobásu. Do čiastočne vychladnutej polievky prelisujeme cesnak, prípadne pridáme pokrájanú zelenú vňať. 
Pri podávaní dáme do taniera rezance a zalejeme polievkou.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...